Zamieszczone przez Tobi77
Pliki w chmurach i bezpieczeństwo
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Nawiązując do artykułu
Jennifer Lawrence, Ariana Grande Kate Upton to tylko jedne z wielu celebrytek, których nagie fotografie wyciekły do sieci niedzielnego popołudnia. Jes...
Używacie chmur na trzymanie swoich prywatnych plików?
Ze swojej strony dodam że od kiedy się pojawiły to staram się trzymać od nich jak najdalej, bo zawsze wydawało mi się że to mało bezpieczne. Niby są zabezpieczone, zaszyfrowane, a i tak oby w każdej chwili mogą sobie zobaczyć co tam trzymamy.
Stwierdziłem że stworze sobie własną prywatną chmurkę do której mam dostęp z każdego miejsca gdzie jest internet. Nie jest to też w 100% bezpieczne ale na pewno bezpieczniejsze."Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!
-
-
Teraz jest moda na "chmury", wirtualne dyski itp. Fakt, że to może być przydatne dla Mogilnie pracujących ale tez niebezpieczne jak się ostatnio okazało. Jak potrzebuje dostęp do moich plików to biorę laptopa z oprogramowanim do odczytywania albo wrzucam na konto pocztowe. Nie dam się namówić na te wynalazki choć juz od tylu to :evil:Pisał Sebastian
Komentarz
-
-
Ja polecam wlasny dysk sieciowy z opcja chmury. I robienie backupu w kilku miejscach.
Polecam Jottacloud darmowe nawet do 100GB
www.jottacloud.com
Ustawiony mam auto backup na iphone i LG G2 po wifi wiec nie ma sie co martwic o dane z telefonow dodatkowo szybki dostep i poza zasiegiem NSA
Komentarz
-
-
siemi1, Jaki to własny to kolejna chmura :szeroki_usmiech Włąsny to jest jak sobie kupisz serwer np. synology (taki używam) wsadzisz tam swój dysk i masz do niego tylko "TY" dostęp. Wtedy możesz napisać że masz że masz własną chmurę"Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!
Komentarz
-
-
Dzisiaj wypowiedziałem się już co do praktyczności przechowywania w chmurach.
Wiadomo, nie wszystkie treści nadają się tam do przechowywania - niektóre lepiej mieć na zewnętrznym dysku, dodatkowo zaszyfrowane i zamknięte w domu w sejfie.
Ja na gugieldysku trzymam wszystkie korespondencje firmowe, wszystkie zdjęcia z wyjazdów, plenerów, rowerów itp. skany map, dokumentów (np. jakby mi zajebali paszport w Kuala Lumpur to wchodzę na swoje konto na gmailu i sobie drukuję skan paszportu, dowodu, prawa jazdy), skany aktów notarialnych, umów cywilno-prawnych itp, itd.
Ogólnie idea super, ale jak wszystko dla rozsądnych.
Komentarz
-
-
Nic nie trzymam w "chmurach", zgrywam na karty pamięci, zewnętrzne dyski, pendrivy i wypalam na CD/DVD.
Ale jak ktoś trzyma w "chmurze" swoje roznegliżowane focie albo takie, których treśc jest niejednoznaczna ;-) a jest to osoba publiczna no to cóż ....Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krissossiemi1, Jaki to własny to kolejna chmura :szeroki_usmiech Włąsny to jest jak sobie kupisz serwer np. synology (taki używam) wsadzisz tam swój dysk i masz do niego tylko "TY" dostęp. Wtedy możesz napisać że masz że masz własną chmurę
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Ja na gugieldysku trzymam wszystkie korespondencje firmowe, wszystkie zdjęcia z wyjazdów, plenerów, rowerów itp. skany map, dokumentów (np. jakby mi zajebali paszport w Kuala Lumpur to wchodzę na swoje konto na gmailu i sobie drukuję skan paszportu, dowodu, prawa jazdy), skany aktów notarialnych, umów cywilno-prawnych itp, itd.
Dla mnie te całe "chmury" są dobre ale NIE do ważnych i osobistych spraw/dokumentów czy danych.
Komentarz
-
-
Korzystajac z poczty googla i tak poddajemy sie permanentnej inwigilacji. U innych zapewne tez, ale nikt sie nie chce do tego przyznac.
Wiele firm taka usluge jak chmura musialo uruchomic, zeby przyciagnac, albo nie stacic klientow - taki wymog czasow. To cos jak keyless albo start/stop - nie masz w ofercie, nie grasz w tej lidze.
Po co udustepniac 36 TG TERA!! a no po to, ze moze ktos wrzuci cos fajnego, co nie bedzie tylko fotka natalki bez stanika, albo innego henka w akcji, tylko po to, zeby przykladowo dowiedziec sie co ciekawego konstruuje ktos na drugim koncu swiata. Nie trzeba nic krasc, ani sie wlamywac... sami przyniosa.
Ja nie korzystam, nie mam takiej potrzeby. Konto googla mam i sam sie smieje, jak ono dokladnie potrafi spersonalizowac reklamy, jakie podpowiada uslugi etc.
Zreszta i tak pewnie niedlugo "fotki" wrzuce sobie na takie wlasnie 36TG, bo nic tam interesujacego na nich nie ma :lol: , a przynajmiej dostep w kazdej chwili jest, bez wyciagania plytek, szukania dyskow, kart itd.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Alonzo_Zamieszczone przez kazik4x4Ja na gugieldysku trzymam wszystkie korespondencje firmowe, wszystkie zdjęcia z wyjazdów, plenerów, rowerów itp. skany map, dokumentów (np. jakby mi zajebali paszport w Kuala Lumpur to wchodzę na swoje konto na gmailu i sobie drukuję skan paszportu, dowodu, prawa jazdy), skany aktów notarialnych, umów cywilno-prawnych itp, itd.
Dla mnie te całe "chmury" są dobre ale NIE do ważnych i osobistych spraw/dokumentów czy danych.
W google jesteś informowany mail/sms o każdym wejsciu z innego kompa niż dotychczasowe, o kazdej nieudanej próbie zalogowania się itp.
A co do obawy przed tym, że ktoś coś na mnie weźmie i będę musiał płacić/tłumaczyć się to nie mam takich obaw.
Komentarz
-
Komentarz