Pliki w chmurach i bezpieczeństwo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gottpl
    Classic
    • 2013
    • 18

Zamieszczone przez Tobi77
    Panowie jaki jest realny koszt zakupu i instalacji pompy ciepła? Planowany dom niskoenergetyczny 100m z ogrzewaniem podłogowym.
    nie rzucę Ci konkretnymi kwotami ale u mnie w zakładzie mają pompę ciepła, ostatnio był do niej ktoś z serwisu no to mówię mu żeby mi powiedział tak szczerzę z jego punktu widzenia jakie oszczędności są z tego i jeśli zlecić to firmie która to zrobi, serwisować to regularnie itd. to koszta NIGDY się nie zwrócą...
  • krissos
    Elegance
    • 2011
    • 840
    • Honda
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nawiązując do artykułu
    Jennifer Lawrence, Ariana Grande Kate Upton to tylko jedne z wielu celebrytek, których nagie fotografie wyciekły do sieci niedzielnego popołudnia. Jes...

Używacie chmur na trzymanie swoich prywatnych plików?
    Ze swojej strony dodam że od kiedy się pojawiły to staram się trzymać od nich jak najdalej, bo zawsze wydawało mi się że to mało bezpieczne. Niby są zabezpieczone, zaszyfrowane, a i tak oby w każdej chwili mogą sobie zobaczyć co tam trzymamy.
    Stwierdziłem że stworze sobie własną prywatną chmurkę do której mam dostęp z każdego miejsca gdzie jest internet. Nie jest to też w 100% bezpieczne ale na pewno bezpieczniejsze.
    "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
    ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15976
      • Superb III (3V3)

krissos, ja tam wolę wszystko mieć na fizycznym nośniku
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• SS
        RS
        • 2010
        • 16209
        • Superb III (3V3)

Teraz jest moda na "chmury", wirtualne dyski itp. Fakt, że to może być przydatne dla Mogilnie pracujących ale tez niebezpieczne jak się ostatnio okazało. Jak potrzebuje dostęp do moich plików to biorę laptopa z oprogramowanim do odczytywania albo wrzucam na konto pocztowe. Nie dam się namówić na te wynalazki choć juz od tylu to :evil:
        Pisał Sebastian

Komentarz

• siemi1
          L&K
          • 2012
          • 1287
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Ja polecam wlasny dysk sieciowy z opcja chmury. I robienie backupu w kilku miejscach.
          Polecam Jottacloud darmowe nawet do 100GB
          www.jottacloud.com

Ustawiony mam auto backup na iphone i LG G2 po wifi wiec nie ma sie co martwic o dane z telefonow dodatkowo szybki dostep i poza zasiegiem NSA
          Spalanie - Motostat.pl
          Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
          Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
          Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• krissos
            Elegance
            • 2011
            • 840
            • Honda
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

siemi1, Jaki to własny to kolejna chmura :szeroki_usmiech Włąsny to jest jak sobie kupisz serwer np. synology (taki używam) wsadzisz tam swój dysk i masz do niego tylko "TY" dostęp. Wtedy możesz napisać że masz że masz własną chmurę
            "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
            ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

• SS
              RS
              • 2010
              • 16209
              • Superb III (3V3)

krissos, wyjąłeś mi t oz ust :wink: Do póki nie jestem jedynym administratorem moich dokumentów to jest to dla mnie chmura
              Pisał Sebastian

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

Dzisiaj wypowiedziałem się już co do praktyczności przechowywania w chmurach.
                Wiadomo, nie wszystkie treści nadają się tam do przechowywania - niektóre lepiej mieć na zewnętrznym dysku, dodatkowo zaszyfrowane i zamknięte w domu w sejfie.
                Ja na gugieldysku trzymam wszystkie korespondencje firmowe, wszystkie zdjęcia z wyjazdów, plenerów, rowerów itp. skany map, dokumentów (np. jakby mi zajebali paszport w Kuala Lumpur to wchodzę na swoje konto na gmailu i sobie drukuję skan paszportu, dowodu, prawa jazdy), skany aktów notarialnych, umów cywilno-prawnych itp, itd.
                Ogólnie idea super, ale jak wszystko dla rozsądnych.

Komentarz

• oolsztyniak
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6650
                  • Superb II combi (3T5)
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Nic nie trzymam w "chmurach", zgrywam na karty pamięci, zewnętrzne dyski, pendrivy i wypalam na CD/DVD.
                  Ale jak ktoś trzyma w "chmurze" swoje roznegliżowane focie albo takie, których treśc jest niejednoznaczna ;-) a jest to osoba publiczna no to cóż ....
                  Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                  Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• siemi1
                    L&K
                    • 2012
                    • 1287
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez krissos
                    siemi1, Jaki to własny to kolejna chmura :szeroki_usmiech Włąsny to jest jak sobie kupisz serwer np. synology (taki używam) wsadzisz tam swój dysk i masz do niego tylko "TY" dostęp. Wtedy możesz napisać że masz że masz własną chmurę
                    Mam wlasna chmure 1TB dysk WB MyBookLive ale tez korzystam z dropboxow, gogle drive, jotta do backupu iphoba i androida, boxa,
                    Spalanie - Motostat.pl
                    Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                    Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
                    Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Ja myślę, że jak sobie jeden z drugim wrzuci w chmurę zdjęcie z Alla w Egipcie czy innej imprezy to mu nikt się tam nie włamie .... Bo i wartość tego żadna :wink:

Komentarz

• kras
                        Ambiente
                        • 2014
                        • 107

nie czuję potrzeby trzymania prywatnych plików w chmurach

Komentarz

• Alonzo_
                          RS
                          • 2009
                          • 2460
                          • Hyundai

Zamieszczone przez kazik4x4
                          Ja na gugieldysku trzymam wszystkie korespondencje firmowe, wszystkie zdjęcia z wyjazdów, plenerów, rowerów itp. skany map, dokumentów (np. jakby mi zajebali paszport w Kuala Lumpur to wchodzę na swoje konto na gmailu i sobie drukuję skan paszportu, dowodu, prawa jazdy), skany aktów notarialnych, umów cywilno-prawnych itp, itd.
                          Właśnie. Dla rosądnych. A nie boisz sie, że ktoś te wszystkie dane wykorzysta... np do wyłudzeń na Twoje konto, nabierze kredytów jako Ty, albo do innych rzeczy, z których nie chciałbyś się tłumaczyć albo za nie płacić?
                          Dla mnie te całe "chmury" są dobre ale NIE do ważnych i osobistych spraw/dokumentów czy danych.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Korzystajac z poczty googla i tak poddajemy sie permanentnej inwigilacji. U innych zapewne tez, ale nikt sie nie chce do tego przyznac.

Wiele firm taka usluge jak chmura musialo uruchomic, zeby przyciagnac, albo nie stacic klientow - taki wymog czasow. To cos jak keyless albo start/stop - nie masz w ofercie, nie grasz w tej lidze.

Po co udustepniac 36 TG TERA!! a no po to, ze moze ktos wrzuci cos fajnego, co nie bedzie tylko fotka natalki bez stanika, albo innego henka w akcji, tylko po to, zeby przykladowo dowiedziec sie co ciekawego konstruuje ktos na drugim koncu swiata. Nie trzeba nic krasc, ani sie wlamywac... sami przyniosa.

Ja nie korzystam, nie mam takiej potrzeby. Konto googla mam i sam sie smieje, jak ono dokladnie potrafi spersonalizowac reklamy, jakie podpowiada uslugi etc.

Zreszta i tak pewnie niedlugo "fotki" wrzuce sobie na takie wlasnie 36TG, bo nic tam interesujacego na nich nie ma :lol: , a przynajmiej dostep w kazdej chwili jest, bez wyciagania plytek, szukania dyskow, kart itd.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Andrzej.P
                              RS
                              • 2011
                              • 1516
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

W robocie sporo osób korzysta z chmur; mi tam do tego się nie spieszy, starcza mi pendrive, aplikacje portable i częsty backup na kompie w domu.
                              Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                              FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• Rico40
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 135
                                • Fabia (6Y2)

Dlatego korzystam z Linuksa i pliki w katalogu dodatkowo zablokowane hasłem, zadnych chmur iptables czuwa.

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Zamieszczone przez Alonzo_
                                  Zamieszczone przez kazik4x4
                                  Właśnie. Dla rosądnych. A nie boisz sie, że ktoś te wszystkie dane wykorzysta... np do wyłudzeń na Twoje konto, nabierze kredytów jako Ty, albo do innych rzeczy, z których nie chciałbyś się tłumaczyć albo za nie płacić?
                                  Dla mnie te całe "chmury" są dobre ale NIE do ważnych i osobistych spraw/dokumentów czy danych.
                                  Kiedyś ludzie w taki sposób podchodzili do kart płatniczych/kredytowych. Ale postęp jest naturalnym biegiem ludzkości, więc nie ma co się bronić przed tym, co oferuje technika.
                                  W google jesteś informowany mail/sms o każdym wejsciu z innego kompa niż dotychczasowe, o kazdej nieudanej próbie zalogowania się itp.

A co do obawy przed tym, że ktoś coś na mnie weźmie i będę musiał płacić/tłumaczyć się to nie mam takich obaw.

Komentarz

Pracuję...